Toespraak uitgesproken bij het 5-jarig jubileum van Brouwerij d’n Aalscholver
Toespraak uitgesproken bij het 5-jarig jubileum van Brouwerij d’n Aalscholver

Toespraak uitgesproken bij het 5-jarig jubileum van Brouwerij d’n Aalscholver

Beste allemaal, 

Elke zichzelf respecterende vriendengroep van 40-plussers heeft er wel één mafkees bij zitten die zelf, als hobby, bier maakt. Wij van de Gimmertse Vriendenclub hebben het geluk dat we maar liefst twee van die mafkezen in ons midden hebben. Twee mafkezen die vandaag samen met ons vieren dat ze al 5 jaar lang samen brouwen. Namens de Gimmertse Vriendengroep, bestaande uit Harm, Sander, Ruud, mijzelf en natuurlijk Rolf en Jeroen zelf, heb ik de eer om bij dit lustrum een kort woordje richting onze meesterbrouwers uit te spreken. En dat doe ik graag!

Beste Rolf en Jeroen, Brouwerij d’n Aalscholver bestaat 5 jaar! Dat kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan, en daarom staan wij nu hier, met z’n allen, Op het prachtige Ridderplein in Gemert, met een stevig glas Aalscholver Witbier in onze handen. Vijf jaar, het is niet niks… en daarom leek het ons goed om even terug te gaan naar het ontstaan van jullie avontuur. Of liever gezegd, naar de jaren vlak voordat jullie besloten om zelf bier te gaan brouwen. Wij van vriendenclub Gimmert hadden dat brouwen namelijk totaal niet zien aankomen, er was helemaal helemaal niets dat daar op wees. 

Ja, jullie dronken graag bier (en veel ook), zoals wij allemaal, maar verder was Rolf qua hobby toch vooral bezig met zijn onvoorwaardelijke clubliefde voor de Philips Sport Vereniging. De hele werkweek draaide maar om 1 ding; de zaterdag in het mooiste stadion van Nederland, zoals hij het zelf altijd zei, die aan de Frederiklaan te Eindhoven. Harm kon de dweperij met PSV nog wel waarderen, hij zat immers zelf ook te koekeloeren in dat stadion, maar de andere jongens hadden eigenlijk helemaal niets met dit onbegrensde fanatisme voor een voetbalteam. We begrepen er geen fluit van en vonden de uitgebreide verhalen over hoe het er allemaal aan toe ging tijdens een wedstrijd vermoeiend.

Jeroen hield zich met hele andere dingen bezig: hij besteedde in diezelfde jaren zijn vrije tijd vooral aan het perfectioneren van zijn Robin-imitatie. Voor de mensen hier die niet weten wie Robin is; dat is dat eigenwijze, betweterige robotje van Bassie en Adriaan. Jeroen kon de stem van Robin vlekkeloos nadoen, een prestatie op zich, maar dat deed hij dan ook zo’n beetje 99% van de tijd die wij met hem op stap waren. Ik kan u vertellen, zulke imitaties zijn precies 3 minuten leuk (‘goh, het is echt net Robin hahaha’), dus al snel werden wij er alle 5 letterlijk stápelgek van. Wij hebben allemaal om de beurt meerdere keren gedreigd om de vriendschap te beëindigen als hij niet ophield met die flauwekul, maar zonder resultaat: hij antwoordde steeds weer met dat Robin-stemmetje dat: echte-vriendschap-is-voor-altijd-alleme-machies-ha-ha-ha-ha.

Iedereen begrijpt dus dat wij erg blij waren toen we op een dag van Rolf hoorden dat er een nieuwe liefhebberij voor hemzelf en Jeroen in de planning zat; zelf achter het huis bier brouwen. Inmiddels hebben meerdere Aalscholvers het daglicht gezien, en ze waren stuk voor stuk lekker. Het is dus makkelijk om te zeggen dat de rest geschiedenis is… maar als we kijken naar hoe het de meeste hobby-brouwers vergaat, en het zijn er nogal wat in de driehoek Sint Anthonis- Keldonk- Neunen, dan weten we dat het niet niks is om een lustrum te behalen. Zo was daar vorig jaar Brouwerij Mannenpap uit Erp, opgericht door drie broers waarvan er minstens twee niet 100% waren, die er al na hun eerste brouwsel de brui aan gaven omdat hun pils naar koeienpis smaakte (waarschijnlijk omdat het koeienpis was). 

Brouwclubje ‘De Zatte Apen’ uit Elsendorp hield het iets langer uit; zij brouwden in een krappe 2 jaar tijd vier bieren, maar toen het ziekenhuis in Helmond op een dag overspoeld werd met veertig doodzieke, straalbezopen tieners die allemaal bier van De Zatte Apen hadden geproefd, kreeg die brouwerij op last van het openbaar ministerie een levenslang brouwverbod. 

En dan had je nog brouwerij Witachtig Schuim Op Mijn Duim uit Bakel; deze tweemansbrouwerij heeft zelfs nooit 1 bier kunnen brouwen omdat de boel aan echtscheidingsperikelen ten onder ging toen bleek dat zowel de vrouw van de ene brouwer, als die van de andere brouwer er een geheime relatie op na hield met een van de halfgare broers van voornoemde Brouwerij Mannenpap uit Erp. Zo zie je maar, de brouwwereld is klein.

Kortom, het kan verkeren, en dat d’n Aalscholver nog steeds bestaat en bovendien aan het uitgroeien is tot een goedlopend hobby-bedrijf, mag toch een hele prestatie worden genoemd. 

En daarom zeggen wij van Vriendenclub Gimmert: 

Goed bier, eerlijk bier, lekker bier. Een driewerf hoera voor 5 jaar Brouwerij D’n Aalscholver!  En dat er nog vele jaren mogen volgen

Een enorme menigte dromde zich op het Ridderplein te Gemert samen om de toespraak ter ere van het vijf jarig jubileum van Brouwerij d’n Aalscholver bij te wonen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »