Brouwerij d'n Aalscholver
D’n Aalscholver en waarom?

D’n Aalscholver en waarom?

Brouwerij d’n Aalscholver… Hoe kom je op zo’n naam? Eerlijk gezegd kunnen wij hier niet echt een duidelijk antwoord op geven. Maar ja als je er dan toch over begint moet je het ook afmaken, of verzin je maar een mooi verhaal toch?

Op het moment dat we ons eerste biertje eindelijk konden proeven en we stijl achterover sloegen van wat we hadden gefabriceerd waren we het snel eens, dat dit niet bij 1 keer brouwen zou blijven. Daarnaast kijkt een etiketje op een flesje ook wel leuk en wat is nu een etiket zonder naam? Juist, er moest dus een naam komen. Nou moeten jullie weten dat de ene brouwer in Gemert woont en de andere in Beek en Donk. Tussen deze beide plaatsen ligt een kanaal wat vanaf Beek en Donk naar Den Bosch stroomt, de Zuid Willemsvaart.

Nou wil het geval dat de laatste jaren de Zuid Willemsvaart ook ontdekt is door de Aalscholver en zien we op vrijwel elke lantaarnpaal, of lekkere zitplek in een boom, wel een Aalscholver zitten, vaak met wijd uitgespreide vleugels om deze door de wind te laten drogen. Een karakteristiek beeld wat onze aandacht in ieder geval had getrokken. Uiteindelijk bij het zoeken naar een originele naam kwamen we dan ook bij de Aalscholver en om het wat Brabants te maken werd het woordje ‘de’ vervangen voor ‘d’n’ en kreeg onze brouwerij de naam:
‘Brouwerij d’n Aalscholver’, als ode aan de Aalscholver.

Om jullie toch nog wat meer mee te geven dan alleen dit schitterende verhaal ook nog wat uitleg over de Aalscholver, leuk om door te vertellen tijdens een borrel met een heerlijke Aalscholver!

Onze hartelijke dank aan Theo van Vijfeijken die ons voorzag van bijgevoegde prachtige foto’s.

De aalscholver (Phalacrocorax carbo), ook wel  scholver,  scholverd, schollevaar, waterraaf of koolgans genoemd, is een tamelijk grote en opvallende vogel. De in West-Europa voorkomende aalscholver behoort tot de familie van de aalscholvers (Phalacrocoracidae), waarvan (afhankelijk van de geraadpleegde bron) 26 tot 42 soorten bekend zijn. Het zijn allemaal vrij grote watervogels die voornamelijk van vis leven. Ze vormen met de genten, fregatvogels en slangenhalsvogels een eigen familie.
Bron: Wikipedia

Omdat elke Aalscholver dagelijks gemiddeld 500 gram vis eet en er weinig natuurlijk vijanden waren zijn de vissers al vanaf de 17de eeuw niet heel erg blij met de grote kolonies Aalscholvers rondom en in hun viswateren. Hierdoor ontstond er een jacht op deze vogels die uiteindelijk net na de tweede wereldoorlog er voor zorgde dat er nog maar weinig Aalscholvers in Nederland voorkwamen. Een laatste nekslag leek er te komen toen het IJsselmeer begin jaren 60 werd ingepolderd en de Aalscholver een groot deel van hun leefgebied zag verdwijnen. Pas halverwege de jaren ’90 krabbelden de Aalscholvers weer wat uit hun dal en groeide de kolonies flink, zelfs zo hard dat de beroepsvisserij weer begon te klagen en vroegen om een inperking van deze groeiende kolonies. Gelukkig is hier nog geen sprake van maar kunnen we wel zeggen dat het goed gaat met de Aalscholver in Nederland én België en daar zijn wij als Brouwerij d’n Aalscholver maar wat blij mee.

Dus… De volgende keer wanneer je langs het water rijdt en je ziet zo’n prachtig silhouet hoog op een paal staan, denk dan even aan ons én d’n Aalscholver!

Proost!

‘Sluikreclame: De promotiedames van Brouwerij d’n Aalscholver in actie nabij de collega’s in Lieshout.’
En zeg nou zelf… Schitterend toch?
Print Friendly, PDF & Email
Translate »