Brouwerij d'n Aalscholver
D’n brouwerij

D’n brouwerij

‘De brouwerij’… Dat klinkt heel wat en velen van jullie zullen hier wel een beeld bij hebben. Ongetwijfeld dat de meeste van jullie al een keer, achter elkaar aan schuifelend, een excursie door een brouwerij hebben meegemaakt. Super interessant en leuk om mee te maken maar uiteindelijk ken je het ’trucje’ wel. Vandaar dat wij het geheel anders aan wilden gaan pakken en buiten de gebaande paden wilden treden, want op gebaande paden bloeien immers geen bloemen.

Bijkomend voordeel van deze keuze was dat wij ons niet om hoefden laten scholen tot trappisten paters, een gigantisch pand hoefde aan te kopen, duizenden euro’s hoefden neer te leggen voor dure brouwketels, etc. etc. Nee wij zouden het anders aanpakken en dat resulteerde in wat we nu hebben: ‘De Mobiele Brouwerij’, oftewel een hele hoop brouwmateriaal in een aanhangwagen, hoe gaaf is dat?

In 2015 zijn we begonnen met een installatie die we mochten lenen van ome Theo van Vijfeijken. Een prachtig geheel bestaande uit een maich/kookkuip, filterkuip en een spoelwatervat. Dit alles kon tijdens het brouwen gestapeld worden wat het brouwen een stuk makkelijker en overzichtelijker maakte. Totaal volume wat deze installatie aan bier kon leveren lag tussen de 25 en 30 liter.

De Toren van Theo

Na succesvol 3 biertjes uit deze installatie te hebben getoverd zijn we zelf aan de slag gegaan met 50 liter vaten die werden omgebouwd tot een mais/kookkuip en een filterkuip. Een derde 30 liter vat werd omgebouwd tot een spoelwatervat. Door middel van kogelkranen konden we tijdens het proces vrij eenvoudig het beslag en uiteindelijk het wort van de ene naar de andere bestemming krijgen. Met een flinke brander was het verkrijgen van de juiste temperaturen en uiteindelijk het aan de kook krijgen, geen enkel probleem. Het grote voordeel van deze installatie was dat we ook meteen meer opbrengst konden genereren. Dat was wel prettig aangezien we met z’n tweeën brouwen en er nogal wat liefhebbers zich aanboden om het bier te keuren.

Opstelling installatie , op de achtergrond de Toren van Theo

Nadat deze installatie compleet was en de opbergplekken bij zowel Rolf als Jeroen uitpuilden van de grote ketels en het brouwmateriaal zijn we op het idee gekomen om op zoek te gaan naar een gesloten aanhanger waarin alles een plekje kon krijgen en zo de ruimtes thuis weer vol konden worden gezet met andere prularia. Met een beetje geluk vonden we er eentje die aan al onze verwachtingen voldeed en inmiddels niet meer is weg te denken uit onze brouwerij.

En uiteindelijk kwam er een nieuwe installatie om de hoek kijken, een BrewMonk Titan, 70 liter. Deze volautomatische brouwketel heeft een maximale opbrengst van 65 liter en maakt het brouwen nog makkelijker. Bovenal maakt deze ketel het mogelijk om recepten eenvoudig na te brouwen, wat in de oude installatie niet mogelijk is. Wanneer we dus een bier, wat ons goed is bevallen, nogmaals willen brouwen kunnen we deze zonder meer reproduceren. Het eerste bier, is inmiddels gebrouwen met deze installatie en we zijn zeer verrast en hopen nog meer mooie bieren uit deze installatie te mogen toveren.

BrewMonk Titan (70 liter)
copyright afbeelding: www.brouwland.com

Print Friendly, PDF & Email
Translate »