Bier brouwen begint bij het vinden van de juiste grondstoffen en materialen. Toch is het niet heel ingewikkeld om een ‘simpel’ biertje te brouwen, immers bier wordt al ruim 6000 jaar gebrouwen. Natuurlijk kun je hele dure brouwapparatuur aanschaffen, de meest rare ingrediënten en kruiden gaan toevoegen, uiteindelijk is het de bedoeling dat er bier van het water, hop, mout en gist en eventuele kruiden overblijft.
Bier brouwen kan op vele manieren maar de basis start met de basis ingrediënten; mout, hop, water en gist. Eventueel kruiden en haver of gerst kan na gelang het recept hier om vraagt worden toegevoegd.
Toen we in 2015 begonnen met brouwen waren we aangewezen op het internet en moesten we alle ingrediënten en hulpstoffen online bestellen. Dit deden we bij van der Kooy in Jubbega (UniBrew) die een keurig assortiment heeft, snel levert en veel op voorraad heeft.
Van der Kooy zal waarschijnlijk als snel begrepen hebben dat daar in het zuiden van het land een tweetal knapen ontzettend goed bezig was met het brouwen van prima biertjes en besloot in 2017 een vestiging in Beek en Donk te openen, kortom lekker dichtbij en we zijn er inmiddels kind aan huis.
Ga er zeker even kijken als je geïnteresseerd bent in het brouwen van bier, stoken van whisky, distilleren, wijn maken, inmaken, ze hebben er werkelijk waar alles.
Flessen
Om het milieu een beetje te sparen en zo ook onze portemonnee hergebruiken we de inmiddels bekende ‘Longneck 33 cl’ flesjes.
Op deze flessen staat geen statiegeld en het is dus de bedoeling dat deze na gebruik de glasbak in verdwijnen, doodzonde als je het ons vraagt.
Bij onze eerste batch was het even flink zoeken om aan voldoende flessen te komen maar inmiddels hebben we een mooi arsenaal flessen op voorraad om ons bier steeds weer netjes in een prachtige longneck te kunnen bottelen.
Lege flessen worden eerst nagekeken en etiketten worden verwijderd. Hierna worden de flessen per 24 stuks gereinigd in onze flessenwasser met reinigingsmiddel, welke vuil verwijderd en uiteindelijk een kraakheldere fles als nieuw aflevert. De volgende stap is het naspoelen met een desinfectans en het drogen van de flessen Voordat we er weer een heerlijke Aalscholver in bottelen slaan we de flessen op in dozen van 24 stuks. Voor het bottelen desinfecteren we ze nog 1 keertje en kan uiteindelijk het dopje er op en kan na het leegdrinken het hergebruik weer beginnen.
Mocht je een bierliefhebber zijn en regelmatig een longneckje leeg drinken, denk eerst even aan ons voordat je ze in de glasbak gooit!
Bird Brewery, Brouwerij het IJ, de Gijt en vele andere brouwerijen gebruiken deze flesjes.