Na een paar hele mooie maanden met onze Aalscholver Wit, waarmee we ons behoorlijk hebben vermaakt, is het eindelijk weer zo ver! De brouwers gaan weer brouwen!
Zoals de titel al doet vermoeden zal een nieuwe telg van Brouwerij d’n Aalscholver het levenslicht gaan zien en hopelijk bij iedereen in de smaak zal vallen. Het recept maakte ons meteen al nieuwsgierig want we hebben met het samenstellen flink uitgepakt. Een drietal mouten en 4 verschillende soorten hop scheppen hoge verwachtingen.
28 september 2021 bleek een perfecte gekozen dag te zijn, precies tussen twee regenachtige dagen in zagen wij de zon, bijna 20°C en een berg ingrediënten waar we een mooi bier van hoopten te brouwen. In tegenstelling tot de brouwdag van onze Witte verliep alles bijzonder soepel en waren we binnen een uur al aan het maischen. Alle tijd werd zinvol besteed aan voorwerk en voorbereiding. Het schroten van de mout haperde wat maar voordat de paniek toe kon slaan kwamen we er al achter dat er behoorlijke stenen in het mout zaten die de rollen van onze moutmolen even flink op de proef stelden. Na het maischen het filteren en spoelen, ook dat liep als een zonnetje. Door de rijsthulzen een prachtig filterbed en een iets hoger rendement als verwacht. De stap van het koken duurde weer even omdat we dachten met een lager vermogen de wort wel naar de 100°C te kunnen krijgen in een korte tijd maar dat viel iets tegen, dus de ketel even een trap op de staart gegeven en met vol vermogen de boel aan de kook gebracht. Hier de eerste (bitter) hop toegevoegd. Na het koken afgekoeld naar 75°C en gaan whirlpoolen met, in onze ogen, een mooie samenstelling van 3 aromahoppen. Bij deze temperatuur komen wel de aromatische smaken en geuren vrij maar voorkom je dat het bier erg bitter wordt. Dit wilden we eens uitproberen in combinatie met het al bekende koud ofwel dryhoppen. na een half uur zijn we gestopt met het whirlpoolen en hebben we de hop verwijderd en zijn gaan terugkoelen naar 25°C en toen direct het wort in het gistvat overgebracht. Ispindel er in, de gist en toen konden we niets anders meer doen dan het vat met een al heerlijk ruikende vloeistof in de vergistingskast te zetten. in deze kast is de temperatuur perfect op 1 lijn, bij deze gist 20,5°C. Na een kleine 8 uur liet de Ispindel al zien dat de gist keihard aan de slag was geslagen en bobbelde het waterslot er al flink op los.
Na 5 dagen was de vergisting al verder naar beneden gezakt dan we hadden berekend, start SG was 1064 en we wilden naar de 1015 maar stonden na 5 dagen al op 1010. Op zondag 3 oktober in de namiddag de koudhop toegevoegd en hierna zagen we het SG eerst wat oplopen totdat het weer verder zakte naar 1007 waarop hij bleef staan.
Dinsdag 12 oktober, precies 2 weken na de brouwdag, de meest onmogelijke dag in beide agenda’s van de brouwers maar er moest en zou gebotteld worden! Pas rond 20:00 aan de slag, alles klaarzetten, desinfecteren van de flessen en daar gingen we. Het ene na het andere flesje werd gevuld en wat een heerlijke geuren kwamen ons tegemoet, tropisch fruit! Precies wat we hadden bedacht door deze hoppen toe te voegen. Het monster wat we hadden afgetapt om het eind SG nogmaals te meten (1010) verdween keurig afgedekt in de koelkast om later op de avond vakkundig geproefd te worden. Ook dat bleek een feest, wat een smaken zaten er al in en ook de basis (de 3 mouten) bleek een schot in de roos. Na het bottelen alle flesjes in de vergistingskast en daar mogen ze de komende 2 weken licht nagisten zodat er wat koolzuur en nog een klein beetje alcohol bij komt. Hierna zetten we de boel altijd nog een weekje of 2 op een 5°C zodat de gist mooi naar de bodem zakt en dan is het uur van de waarheid eindelijk aangebroken. Rond 9 november zal het eerste flesje Aalscholver IPA geopend worden en hopen we dat alle voortekenen ons niet teleur zullen stellen.
Rolf en Jeroen