Dinsdag 28 december 2021 een van de laatste dagen van het jaar, En wat een jaar… Het jaar waarin we ons weer bezig konden houden met dat lastige Corona virus maar waarin we eerder ook al een tweetal heerlijke bieren mochten brouwen. Dat Corona kregen we steeds beter onder de knie en het brouwen verliep ook niet zo verkeerd. In mei onze heerlijke witte waarvan het recept echt af is en een IPA in september waarvan we meteen al zeer gecharmeerd waren.
Top dus zou je zeggen, maar dinsdag 28 december zou heel anders verlopen als de eerdere brouwdagen. Dit keer werd het nieuwe huis van brouwer Rolf ‘ontgroend’, een schitterende ruimte stond ons ter beschikking. Lekker binnen, droog, warm en voorzien van water en afvoer… Heerlijk! Alle ingrediënten waren inmiddels dankzij het ‘click&collect systeem’ al een paar dagen in ons bezit en binnen een uurtje was het maischwater op de juiste temperatuur en was het mout geschroot en kon het magische klusje van het brouwen echt gaan beginnen. Ondanks een aanpassing in het recept kwamen we al snel tot de conclusie dat we nog steeds een vrij dik beslag hadden. Even opletten dus met het laten lopen van de pomp om zo de boel niet droog te laten vallen en om daarmee aanbranden te voorkomen, een eerste notitie in het logboek…
Het hele maischschema verliep eigenlijk vlekkeloos maar in de tussentijd maar vast de zelf in elkaar geknutselde elektronica maar eens even online gooien en dus aansluiten op het wifi signaal van Rolf. De Inkbird, die de temperatuur in de vergistingskast nauwgezet weet te regelen, was binnen een minuut aan de praat, top! De Ispindel Relay die onze Ispindel makkelijker zou moeten verbinden en de exacte vergistingsinformatie aan ons door zou geven dacht er anders over. Met geen mogelijkheid kregen we hem online en uiteindelijk met het direct verbinden middels een kabel om de firmware even te ‘resetten’ brak de usb poort van het mini D1 boardje en was de paniek bij Jeroen op d’n top… Het duurde even voordat mijnheer zich herpakt had en besloot het maar op te geven en z’n aandacht weer op het brouwen te richten. De jodiumtest liet zien dat nog niet alle zetmeel was omgezet in suikers, dus nog even doormaischen voor een half uurtje en daarna hadden we gelukkig een positieve uitslag.
Het maischen zat er dus op en het filteren kon beginnen. Dit verliep boven verwachting goed en de bijna 30 liter spoelwater spoelde alle suikers uit het mout en doordat we deze keer de ketel al tijdens het filteren flink hadden opgestookt was de wort al snel aan de kook. De hop en kruiden mochten op afspraak nog even voor bepaalde tijd heerlijk zwemmen en toen koelen. SG meten en exact de 1075 gehaald die we moesten halen dus dik tevreden.
De koelspiraal deed het vast wel goed maar de temperatuur die de ketel aangaf bleek toch maar bar langzaam terug te lopen. De pomp maar even aan en whirlpoolen… Daarna weer koelen om zo snel als mogelijk naar de 21 graden te komen. Het lukte niet en bleven steken op 30 graden. Dan maar in het gistvat, dan koelt het ook nog wel wat verder af en overleeft de gist het ook wel. Maar toen we eens even voelden aan de ketel was deze ijskoud en bij een check bleek de wort al teruggekoeld te zijn naar 13 graden AAAARGH!!! Volgende keer dus maar even realtime meten met een andere bron, maar weer een notitie in het logboek…
Het wort bleek behoorlijk troebel dus maar even een filter er tussen voordat het het gistvat in zou gaan en uiteindelijk zat het eerste filter al zo dicht dat we het laatste beetje helaas als verloren hebben moeten bestempelen. Snel het wort voorzien van de gist en daarna de deksel er op geschroefd en de hele mikmak in de vergistingskast die er de eerste uren flink aan heeft moeten trekken om alles naar de 20 graden te trekken. Wanneer de vergisting klaar is zal ook deze telg de fles in gaan en hopen dat ze ons niet teleurstelt. Hem nog een keer zo nabrouwen na alle obstakels en improvisatie zal niet meevallen maar wie weet… Om 09:00 begonnen en om 21:30 in de regen op de fiets terug naar Beek en Donk gesprint, wat een dag! Maar veel geleert en dat nemen we mooi weer mee voor de volgende brouwdagen in 2022
Voor nu nog even geduld dus…